Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Ροξάκια

Συστατικά

Φτιάχνει
32 κομμάτια
  1. 1 φύλλο σφολιάτας
  2. 1 κρόκο αυγού
             Για τη γέμιση
    1. 1 κούπα τριμμένη φρυγανιά
    2. 1,5 κούπα καρύδια αλεσμένα στο μούλτι
    3. 2 κ.σ. ζάχαρη
    4. 2 κ.σ. κακάο
    5. 1 κ.γλ. κανέλα
    6. ¼ κ.γλ. γαρύφαλλο
    7. 3 – 4  ασπράδια αυγού
                 Για το σιρόπι
      1. 3 κούπες ζάχαρη
      2. 2 κούπες νερό
      3. 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
      4. 1 κ.σ. κονιάκ

        Οδηγίες

        • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης, εκτός από τα ασπράδια.
        • Χτυπάμε ελαφρά τα ασπράδια και ρίχνουμε τόσα όσο να πάρουμε μια σφικτή ζύμη.
        • Χωρίζουμε τη ζύμη στα 2 και φτιάχνουμε 2 μπαστούνια σε μήκος όσο το μήκος της μακριάς πλευράς της σφολιάτας.
        • Σε αλευρωμένη επιφάνεια, απλώνουμε το φύλλο της σφολιάτας και το χωρίζουμε κατά μήκος στη μέση.
        • Βάζουμε το κάθε ένα μπαστούνι στη σφολιάτα, το κάνουμε ρολό και κλείνουμε την άκρη με λίγο νεράκι για να κολλήσει. Κόβω το κάθε ρολό σε 16 κομμάτια.
        • Βάζω τις φέτες σε βουτυρωμένα ταψιά, αφήνοντας αρκετή απόσταση ανάμεσά τους. Πατώ την επιφάνεια ελαφρά με το χέρι μου να πλατύνουν και περνώντας την επιφάνεια με τον κρόκο του αυγού που έχουμε αραιώσει με μια κουταλιά νερό.
        • Ψήνουμε στο αέρα στους 200 ο  για 10 με 15 λεπτά να ροδοκοκκινίσουν.
        • Όσο ψήνονται τα ροξάκια ετοιμάζουμε το σιρόπι και μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα βάζουμε σε ένα ταψί όλα και τα περιχύνουμε με το σιρόπι.
        • Τα γυρίζουμε με προσοχή και από την άλλη πλευρά να πιουν καλά το σιρόπι, τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα σε αυτό και μετά τα βγάζουμε σε πιατέλα.
        • Τα καταναλώνουμε το συντομότερο
                   Για το σιρόπι
          Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού και προς το τέλος ρίχνουμε το λεμόνι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ.


          0 σχόλια:

          Δημοσίευση σχολίου